|
Foto: Irene Damminga
Vruchten, groente en fruit
Het lijkt zo simpel; boodschappen doen….
Gewapend met een boodschappenbriefje in de hand, betreed ik de supermarkt voor onze dagelijkse behoeften. Op de groentenafdeling gaat het hopeloos mis. Ik weeg anderhalf kilo tomaten af voor een toekomstig heerlijk soepje, maar de weegschaal dreigt roet in het eten te gooien. Hoe ik ook zoek op het keuzemenu onder de categorie groenten, de tomaten melden zich niet.
Hoe kan dat nou? Zoiets simpels als tomaten? In zoveel variaties te koop in de bewuste winkel? Ik noem de tros-, vlees-, cherry-, cocktail-, en de gewone tomaten. Om nog maar niet te spreken over variaties van de pomodori die, dankzij knappe marketing, onder veel namen en in evenzoveel veel prijsklassen te koop zijn.
Maar goed, daar stond ik; met een zak tomaten voor een krachtige tomatengroentesoep en een weegautomaat die weigerde om ze van een prijssticker te voorzien.
Hmm, weegau-tomaat, in deze context wel een bijzonder woord, toch?
Snel even boodschappen doen was er op deze manier niet bij en onder een inwendig gemopper ‘dat de automaat vast wel weer geprogrammeerd was door iemand die het ook moest leren’ ging ik op zoek naar een supermarktmedewerker.
Ik zal jullie de zoektocht naar de juiste medewerker en de discussie besparen, maar om een lang verhaal kort te maken (van snel even boodschappen doen was echt allang geen sprake meer): Tomaten zijn fruit. En inderdaad, eerlijk is eerlijk, na het intikken van de hoofdcategorie ‘fruit’ kreeg ik onder de subcategorie ‘tomaten’ uiteindelijk ‘mijn’ tomaten te zien.
Best wel onder de indruk van mijn fout (hoe dom kun je zijn?) besloot ik om het thuis aan Google en Wikipedia te vragen. En wat denk je? Die weten het ook niet!
De beschrijving van het verschil tussen groente en fruit van Wiki wil ik je niet onthouden:
Het antwoord op de vraag aan de hand waarvan bepaald wordt of een vrucht als fruit beschouwd moet worden of als groente hangt af van het standpunt van waaruit men de zaak bekijkt.
Ja, amehoela! Iets is ‘groente’ of ‘fruit’ en niet ‘soms groente’ en ‘soms fruit’!! Maar inderdaad, als je verder leest dan zie je dat AFHANKELIJK VAN HET STANDPUNT (hoe verzinnen ze het!) groente soms fruit en fruit soms groente kan zijn. Gewoon veel woorden om te vertellen dat ze ’t niet weten!
Al lezende en langzaam wijs wordend door- en op het internet blijkt trouwens dat er echt niets nieuws onder de zon is. Met name over ‘mijn’ tomaten bestaat al sinds eeuwen onenigheid. In 1893 besliste nota bene het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de vrucht van de tomaat wettelijk als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd. Hè gelukkig, het ligt dus niet aan mij.
‘En? Wat heb ik nou geleerd? Nou, .. In ieder geval dat er gerede twijfel bestaat over de categorisering van diverse groenten en fruit. En dat er eenzelfde discussie bestaat over kruiden en specerijen, maar die hoef je tegenwoordig gelukkig niet meer af te wegen. Wellicht daarover later meer.
En, niet onbelangrijk, ik heb geleerd dat als je even snel boodschappen wilt doen, je bij een kennelijk fout moet zoeken naar alle andere, niet voor de hand liggende, mogelijkheden.
‘k Heb er een lekkere tomatengroentesoep van gemaakt met wat fijngesneden groenten, waaronder sperziebonen. Sperziebonen …. geen groente, maar peulVRUCHTEN.