uierboord of zoals veel Rotterdammers het noemen; uurbord

dit keer geen verhaal, maar een mooi streekgerecht.

Een koeienuier, koop deze rauw bij de slager
het ziet er meestal niet erg lekker uit maar dat komt wel als het gereed is. Kook de uierboord in water met een bouillon blokje en wat peper korrels. Laat dit minstens 2 uur per kilo langzaam koken op een plaatje. Laat de gekookte uierbord goed uitlekken en als hij voor de helft is afgekoeld braad hem dan rond om goudbruin of net iets meer. Het braadvet aanlengen met water en laat de uier bord nog minstens een 2 uur sudderen anders is het te droog. Laat hem nadat het uit de pan is gehaald geheel afkoelen en snij voor het serveren in plakken van 2 millimeter of voor de liefhebbers onder ons kan het niet dik genoeg zijn. Ik doe het meestal op brood met wat zout toegevoegd en weer smullen

3 antwoorden
 1. Christina de Blanken
  Christina de Blanken zegt:

  Ik heb het pas nog gegeten. Deze was al gebraden en dat is toch niet zo lekker. Mijn moeder kon het heel erg goed en nadat zij overleden is heb ik het nog een paar keer gegeten en zelf ook een paar keer klaar gemaakt maar smaakte toch niet zo lekker.

  Groetjes Christina

  Beantwoorden
 2. Mar
  Mar zegt:

  Als rechtgeaarde Rotterdamse aten wij dit regelmatig. Hartstikke lekker. Als ik was wezen zwemmen i de van Maanenstraat en ik liep naar de Stadhoudersweg voor bus 33 ging ik eerst naar de patentzaak waar ik uurboord haalde. De patat was aan mij niet besteed.

  Beantwoorden
 3. E olffers
  E olffers zegt:

  Heerlijk een broodje koeienriet als een oude Rotterdammer zegt
  mijn moeder maakt dit zelf klaar want er was een oom dei
  wel eens langs kwam en die bracht er dan een tje mee verse van het
  slachthuis.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.