Rotterdammer

Rotterdammer Ben je voor het leven. Of je er geboren bent, of je er niet meer woont maar de stad mist, dat gevoel gaat nooit meer weg.

Onlangs was ik voor een week op vakantie, dus echt uit de stad, maar als ik dan zie in m’n koffertje wat ik meeneem: een Gers! magazine, een paar t-shirts met daarop een duidelijke tekst, laten we zeggen, Rotterdamse teksten en het lijkt daardoor wel mee te vallen, met het missen van je stad. Want het is heerlijk om effe weg te zijn, maar weten allemaal dat we weer thuis zijn als we de van Brienenoordbruggen aan de horizon zien verschijnen.

En wat dat nou is, die liefdesverhouding van een man en zijn stad, het is niet eens te verklaren. Wat ik standaard doe als ik in het centrum geweest ben, is even naar het beeld van Zadkine, de Verwoeste Stad, dat beeld dat zo goed verwoordt dat we een moeilijke geschiedenis hebben gekend. Dat is voor mij een rustpunt, iedere keer weer, mijn eigen overdenkingen doe ik bij voorkeur ook op die plaats, heb er dan ook een mooie tatoeage van laten zetten, uit respect voor de stad die zoveel veerkracht toont en zo goed omgaat met de constant wijzigingen die er zijn, het stad wat wel degelijk weer een hart heeft en het pompt hoorbaar, iedere dag weer. Daar ben ik trots op. En trots is wat iedere Rotterdammer dan ook mag zijn op zijn buurt, op zijn straat, op zijn favoriete gebouw. Wat daar ook aan bijdraagt, aan dat gevoel, is dat we nu ook steeds meer toeristen zien, uit alle werelddelen die onze architectuur en musea komen bezoeken. Ik wijs ze graag de weg, maak een foto van ze en geef ze gratis tips als ze die willen. En in welke taal? Engels heel vaak, handen en voeten maar ook in Duits. Nu zien we allemaal de foto’s van de stad wel verschijnen, op websites of facebook of Instagram. Heel veel is afkomstig rondom de Markthal, Erasmusbrug/de Rotterdam en de Euromast. Maar het leuke van deze stad zijn toc hook de kleinere kunstwerken die in veel buurten te vinden zijn. Leg ze eens vast ,je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om leuke, mooie en kunstzinnige zaken vast te leggen.

4 antwoorden
 1. Harrie
  Harrie zegt:

  Helemaal goed verwoord Willem. Een Gers magazine mee op vakantie geef je toch een beetje thuis wanneer je die leest.Dat met die toeristen doe ik ook geef je een goed gevoel. Niet alleen voor de toerist en jezelf maar ook voor je stad waar je zo gek mee bent.

  Beantwoorden
 2. André Drees
  André Drees zegt:

  Ben geboren op Zuid, in de Madeliefstraat, heb ook nog in de Den Hertigstraat gewoond. Daarna een jaar of 10 in Vlaardingen. Ben voor de liefde belandt in Meppel, Drenthe. Maar ik kom toch nog geregeld in “mijn stad” Rotterdam en inderdaad dat gevoel gaat nooit over, je bent en blijft een Rotterdammer! Ik vind het heerlijk om mijn “volk” lekker Rotterdams te horen lulle, heerlijk om dat te horen. Gewoon recht voor ze raap, recht in je muil. Dat mis ik hier in het Noorden toch wel een beetje. Maar ook hier in Meppel sterft het zo langzamerhand van de import. Ze komen werkelijk overal vandaan, ik ken mensen uit Vlaardingen, Schiedam, Den Haag, Delft, Brabant, Limburg, Zeeland en 020. Dat komt mede door de huizenprijzen, die zijn hier aanzienlijk een stukkie lager dan in het westen!! Dus m.a.w. Westers gepraat hoor ik hier genoeg, maar ‘De mooiste stad op aarde is waar je ben geborruh’, je krijg van mijn de groeten uit ROTTERDAM !!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.