Laat ik eens beginnen met een lijstje te maken van hoe en wat Rotterdam nu is. Gewoon een kort lijstje. Maar hiermee bereik ik wel alle Rotterdammers met een bericht op de allerlaatste regel.
Ergens rond de jaren 1269 werd er een dam gelegd aan de Rotte.. Rotterdam was geboren.
Ergens rond de jaren 1290 kreeg Rotterdam haar Stadsrechten. Deze werden ingetrokken omdat het geen stadsmuren had.
In 1340 kreeg onze stad dan toch haar Stadsrechten
En in 1360 kwamen de Stadsmuren er dan toch!
Ergens rond de jaren 1418 werd Rotterdam bezet tijdens de Hoekse en Kabeljauwtwisten. Jaren later was er toch weer vrede met Delft.
Ergens rond de jaren 1488 was de nasleep van de Hoekse en Kabeljauwtwisten. Jonker Frans nam in enkele uren het kleine Rotterdam in.
In 1489 probeerde Jan III van Egmont het nog eens door de stad te laten omsingelen.. Mislukt.
In 1572 werd Rotterdam bestormt door het Spaanse garnizoen. Na een strijd, vielen ze dan binnen en er vielen doden. Daarna dreigt Lodewijk van Nassau de stad binnen te vallen en de Spanjolen trokken zich terug.
In 1573 kiezen we voor de zijde van de Nederlandse Opstand.
Al snel werden onze havens uitgebreid en kon de stad groeien. Maar we bleven in de 140 hectare, met uiteindelijk zo’n 50.000 man.
De havens werden bedreigt door de verzandingen van de verbindingen met de zee; De Scheur en de Brielse Maas. Het Voorns Kanaal werd gegraven maar het was niet genoeg dus groeven we de Nieuwe Waterweg en Rotterdam groeit onstuimig.
Rotterdam annexeerde de gebieden eromheen; Kralingen, Delfshaven, Charlois en Overschie waren als eerste aan de beurt. Ook de havens werden uitgebreid; Maashaven, Rijnhaven en Waalhaven. Ook nieuwe wijken werden er gebouwd; Crooswijk, Cool en het Nieuwe Westen, daarna nog Spangen, Witte Dorp en Mathenesse.
Op 1 Oktober 1896 kreeg Rotterdam als eerste een Gemeentelijke Telefoondienst. 010 was geboren.
Singels werden gedempt om het drukke verkeer het hoofd te bieden in onze stad. Ja, toen al was Rotterdam groots in haar daden: Coolsingel, Binnenrotte, Rotterdamse Schie, enz.
In 1940 werd onze stad gebombardeerd door de Duitsers en kon men direct erna de kracht van Rotterdam zien: De stad werd gemoderniseerd en men werkte er keihard voor.
Natuurlijk waren we in de jaren erna Rotterdam flink aan het opbouwen. Feijenoord Rotterdam was de eerste club van Nederland die zowel de Europacup 1 en de Wereldbeker wonnen met echt Werkvoetbal zoals we dat nu niet meer kennen.
Helaas werd in Rotterdam ook als eerste kennis gemaakt met het hooliganisme tijdens de wedstrijd van Feyenoord – Tottenham Hotspurs op 29 Mei 1974.
Toen het minder ging met Feyenoord, haalden we zelfs Cruyff binnen en pakten we de titel en de beker. Zo moeilijk zullen we natuurlijk niet doen. Immers werken we hard en mogen we best wel eens wat krijgen.
Maar ook de economie. We zijn de economische motor van Nederland en zelfs als het moeilijk gaat, ook in tijden als nu waar de gemeente een miljard moet besparen, merken wij dit allemaal. Belastingen gaan omhoog maar geven wij op? Nee!
Enfin, dit is erg beknopt en kort en ik stop maar met van alles en nog wat op te schrijven. In Rotterdam gebeurt namelijk nooit iets gemakkelijk. Wij zijn namelijk mensen die het ook niet makkelijk willen krijgen. We werken er wel voor. Rotterdam heeft het altijd moeilijk, zelfs nu nog. Maar uiteindelijk zegt de titel van dit stukje hetzelfde als het credo in het wapen van Rotterdam: