Melief Bender

DE BALLENTEST 2019
Melief Bender, Oude Binnenweg 134, Rotterdam.


Brigadier Pot en hoofdagent Hor van de Ballenpolitie Regio 010 hebben hun eerste ballentest uitgevoerd bij Café Melief Bender aan de Nieuwe Binnenweg 134, met 143 jaar het oudste café van Rotterdam. Hoewel hun bezoek doorspekt is met Rotterdamse humor, is de test zelf héél serieus en wordt deze uitgevoerd via een strak protocol.

Alle onderdelen worden becijfert van 1 t/m 5 m.u.v. de categorie ‘smaak’ : 1 t/m 10. Het eindcijfer dient vergezeld te worden van een waardeoordeel bijv: ‘Baggerbal’ of ‘Superbal’. De cijfers van beide proevers worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 2 en vormen het totaal aantal punten. De test van de gehaktbal/bitterbal/nasibal vindt plaats binnen het gebied 010. Over de uitslag kan worden gecommuniceerd maar heeft geen enkel nut. Hier volgt hun Proces verBAL.

Welke criteria hanteren brigadier Pot en hoofdagent Hor?

BESTELLEN – SERVEREN: De tijd tussen het opnemen van de bestelling en uitserveren van de bal was 9 minuten hetgeen best snel is gezien de drukte op het gezellige terras. Goed voor 4,2 punten.

UITSTRALING ZAAK:
Melief Bender is een authentieke Rotterdamse kroeg met gezellig terras aan drukke voetgangersstraat en heeft alles een oude bruine kroeg moet hebben; sfeer, gelach op het terras, wildvreemden die je aanspreken. Kent het Rotterdamser? ( 4 pnt )

BEDIENING:
Beleefd en humoristische bediening met een Syrische kok. Er is aandacht voor de klanten in de zaak en op het terras zonder dat men opdringerig wordt. ( 4,2 pnt )

AANKLEDING:
De gehaktbal werd geserveerd op een plankje met de bal in een gezellig pannetje vol smeuïge jus en kneuterig gezellig bont servetje dat echter aan je brood blijft plakken. Minpunt: Geen garnering.
De patat werd geserveerd in een mini frituur bakje. (3,5pnt)

STRUCTUUR & AFMETING VAN DE BAL:
Beslist geen droge bal met een lekker bruin korstje. Leek verdacht veel op een echte gehaktbal en geen fabrieksbal, bestaande uit – naar zeggen – half om gehakt . Afmeting: 9x7x5 cm (4 pnt)

MOSTERD, ZOETZUUR en/of JUS ER ONGEVRAAGD BIJ?
Wij bestelde ‘een balletje brood en balletje patat’ en kregen er ongevraagd pittige Franse mosterd en mayo bij, elk apart in een bakje. Echter geen zoetzuur (4,2 pnt)

SMAAK:
Hierover valt te twisten en dat doen Pot & Hor dan ook ! Hor: “Joop: Prima bal, goede smaak, niet te zout. Lekker vers brood!’ (8,5 pnt). Pot: ‘De bal was echt lekker. Het werd me alleen niet duidelijk of de kok ze zelfde draaide of werden ingekocht. ( 8,5 pnt )
Gemiddeld: 8.5 pnt

PRIJS:
€ 6,75 met brood (Joop)
€ 8,75 met frites (Roel)

EINDOORDEEL: GOED TE DOEN, PRIMA BAL ! 32.6 PNT.
Joop: Een echte Ballentent in de positieve zin van het woord. Hier kan je een prima balletje eten.
Roel: Lekkere bal. Gezellig. En het terras op zich is al een aanrader, met mensen die komen aanwaaien gemend met mensen die bij het interieur horen. Doen!

 

Deel op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp