JACHTLUIPAARDEN IN HILLEGERSBERG

Het zal 1969 zijn geweest toen de sjieke wijk in het noorden van Rotterdam werd opgeschrikt door het opmerkelijke nieuws dat een paar heuse jachtluipaarden hun intrek hadden genomen in het huis van architect Henk Veth. De architect was getrouwd met de zangeres en variétéartieste Sasi Naz. Zij genoot enige bekendheid vanwege haar optredens met jachtluipaarden en achter hun villa aan de Händellaan was daar opeens een verblijf voor de exotische dieren gemaakt. Dit was op een steenworp van waar ik woonde en voor een twaalfjarige jongen was dit natuurlijk zeer interessant.  Het werd nog leuker, want de dieren mochten ook ‘gewoon’ worden uitgelaten en zo was ik regelmatig met vrienden te vinden bij het huis. Af en toe mochten wij gewoon aan de wandel. Zo laat de een zijn of haar hond uit en zo liepen wij door Hillegersberg met een jachtluipaard aan de lijn. Dit was natuurlijk geweldig stoer, maar mijn ouders vonden het maar niets.

In het land werd Sasi met haar jachtluipaarden pas echt beroemd, na haar optreden bij Willem Duys in het programma ‘Voor De Vuist Weg’.  Sasi werd opeens een ‘celebrity’ en maakte daar dan ook dankbaar gebruik van en liet geen enkele gelegenheid aan haar voorbij gaan om met haar huisdieren in het nieuws te komen. Ondanks het verbod van mijn ouders bleef ik toch zoveel mogelijk aan de wandel met deze fascinerende beesten. Inmiddels begonnen de omwonenden zich meer en meer te roeren. Zij vonden het helemaal niets en de gedachte dat een roofdier gewoon door hun straten wandelde, beangstigde een ieder. Ik kan mij ook nog herinneren dat de villa als decor werd gebruikt voor een aflevering van de televisie dramaserie ‘Waaldrecht’.  Dat was natuurlijk ook opwinding in de buurt, want opeens streek daar een cameraploeg neer in het zo rustige Hillegersberg. Natuurlijk stonden wij er met onze neus bovenop, maar konden weinig van de daadwerkelijke opnames mee krijgen, maar de aanblik van die wagens van de televisie waren voor ons, als twaalfjarigen, al opzienbarend. Er staat mij ook iets bij dat de populaire band Tee Set in het huis nog een videoclip heeft opgenomen, maar daar kan ik (nog) niets van terugvinden. Toen een van de jachtluipaarden, tijdens het uitlaten, heel enthousiast achter een krantenbezorger op een brommer aan ging, was het gedaan met de pret. Dit was toch wel de bekende druppel die bij de omwonenden de emmer deed overlopen. Uiteindelijk moesten de dieren een ander onderkomen zoeken en verdwenen zij uit het straatbeeld. Maar wie kan er nou zeggen dat hij vroeger een jachtluipaard uit mocht laten?

 

Dit is tijdens de opnames van de tv serie ‘Waaldrecht’ . Achter de villa!

4 antwoorden
 1. Frits Mens
  Frits Mens zegt:

  Heb hen gekend. Zij was wel een keer goed aangevallen en had o.a. een flink litteken op haar dijbeen.
  Dat zagen we toen we in Monaco waren en zij een short droeg.
  Het verhaal is overigens leuk.
  Weinig reacties.
  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
 2. Edwin Voûte
  Edwin Voûte zegt:

  Het was een bijzonder stel. Sasi reed in een witte Jaguar sport. Wij hebben er gewoond nadat Sasi en Henk Veth emigreerden, vanaf 1983. In het hok waar de jachtluipaarden verbleven, daar verbleef mjjn konijn, die had een zee van ruimte.

  Beantwoorden
 3. Ajaarsma
  Ajaarsma zegt:

  Dat is lang geleden heb nog voor de fam gewerkt en maakte toen ook nog de hokken, schoon van salina die was erg tam en van sasja die is toen naar de dierentuin van Amersfoort gegaan

  Beantwoorden
 4. Dick Ploeg
  Dick Ploeg zegt:

  Ook ik herinner mij nog het verhaal van Sasi Naz, de echtgenote van Veth. Een Jaguar E-type van haar herinner ik mij ook, maar dat was in mijn herinnering een rode coupe. Dat was wel mijn eerste kennismaking met een E-type. Misschien is er later nog een witte geweest, maar dat herinner ik mij niet. De heer Veth had later een blauw metalic Maserati Mexico en zij zijn nog verhuist van de Handellaan naar de Mozartlaan. Die eerste kennismaking in mijn jeugd met de Jaguar E-type van Sasi Naz in de Handellaan is wel de aanleiding geweest dat ik nu ook (eindelijk) zo’n Jaguar E-type bezit.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.