Het drama van…

Rotterdam, waar altijd wel ergens het verkeer muurvast staat, omdat er een tunnel of brug dicht zit, dan wel open staat. De stad waar het met het voetbal maar niet wil lukken. Waar bestuurders misbruik maken van hun positie en waar mensen buiten de boot vallen en op straat belanden. De stad ook waar gefraudeerd wordt met schoolexamens. Rotterdam, een stad om te haten. Een stad waar schoften moorden plegen.

En dan zie ik op TV beelden van een prachtig in paars licht gehulde Erasmusbrug. Rotterdam by night. Afwisselend vertellen twee mooie vrouwen hun versie van hetzelfde verhaal. Nog niet zo lang geleden heb ik deze twee vrouwen, min of toevallig, ontmoet. Stukje bij beetje leerde ik ze beter kennen. Eveline, een jonge enthousiaste vrouw, die voor iedereen klaar staat. Ze schreef een boek “Twaalf reizen, dertien ongelukken” (isbn 978-90-812004-1-7). Tosca is iets ouder dan ik en maakt prachtige mandala’s die zij als wenskaart uitgeeft “In the spirit of Naomi”. 

Ik kijk naar het programma “Het drama van…” waarin documentairemaakster Carmen Fernald, zonder nodeloos effectbejag, het verhaal optekent van de gruwelijke moordpartij in 2005 in café Inn & Out.  Naomi, de dochter van Tosca, was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.  Naomi lachte mij tot nu toe alleen vriendelijk toe vanaf de achterkant van de kaarten van haar moeder, maar nu zie ik Naomi in het echt. Ze was in 2003 bijna de Koningin van het Zomercarnaval. Rotterdam ziet Naomi in dat jaar op grote posters breed lachend het carnaval aankondigen. Ze is inderdaad die prachtige jonge vrouw waarover Tosca mij vertelde. Naomi is door vier idioten op een vreselijke manier vermoord.  En dat gebeurt dus in een wereldstad als Rotterdam.

Een gitzwart verhaal. Ik realiseer mij, dat een afgesloten tunnel of een verloren voetbalwedstrijd tot de categorie klein ongemak behoren. De Erasmusbrug komt weer in beeld, als een paars lichtpunt in de donkere stad. Ik zie twee mooie sterke vrouwen met liefde en trots over hun dochter en vriendin vertellen. Wat kan een stad toch mooi zijn. Vooral als er mensen zoals Tosca en Eveline wonen.

Kijk de documentaire op uitzending gemist:      http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1373657

Deel op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp