Feyenoord blijft in de race om de titel

Beste Feyenoord-vrienden,

 

Ons dierbare Feyenoord heeft het na de schitterende zege van vorige week op de voorshands nog kansrijkste titelkandidaat PSV vanmiddag niet laten afweten.
Integendeel, het team demonstreerde grote klasse, een competentie waarvan wij al lange tijd weten dat die latent aanwezig is. Echter, te vaak nog blijft het bij sluimeren en daarmee gaan veel onnodige punten verloren die ons inmiddels op eenzame hoogte hadden kunnen brengen.
Daarbij dient evenwel niet uit het oog te worden verloren dat ook de concurrentie veel onwaarschijnlijke punten morst. Zo verloor PSV direct na de winterstop in eigen huis met 1-3 van PEC Zwolle en kwam Ajax thuis tegen ADO Den Haag ook niet verder dan een onverwachte remise. Maar het is zoals Ronald Koeman onlangs nog opmerkte: we moeten niet naar de concurrentie kijken, maar van de eigen kracht uitgaan. PSV en Ajax krijgen qua topduels nog een paar lastige klippen te omzeilen. Ajax moet in ieder geval nog naar Eindhoven, maar ook in Alkmaar zal het geen appeltje eitje worden, zo heeft ons de beker halve finale in Amsterdam van afgelopen woensdag laten zien. En PSV moet ook nog gaan zweten in Alkmaar en Twente, terwijl het Ajax nog thuis krijgt. Alles is dus nog mogelijk, maar laten we onze verwachtingen niet te hoog pschroeven, want we liggen vooralsnog als derde in de race, terwijl ook Vitesse nog op de loer ligt.

Wat heel mooi was vanmiddag was de galavoorstelling die Feyenoord ons in de eerste helft voorschotelde. De ploeg speelde toen als een heuse titelpretendent, maar doordat een groot aantal kansen werden verknoeid hield  je het gevoel dat NEC onnodig in de wedstrijd bleef en het dus nog niet was gedaan. Dat bleek ook wel na rust, toen de  Nijmeegse Eendrachts Combinatie aanzette tot iets wat op een offensiefje leek. Maar veel had Feyenoord er niet van te duchten en in de slotfase kon Boetius het uiteindelijk afmaken met een fraaie derde goal, hard en strak in de voor hem linkerhoek geknald.

Als Feyenoord deze ‘winning mood’ kan vasthouden kan het dus nog heel leuk worden. Mijn gedachten dwalen daarbij af naar het seizoen 1992-1993, toen bij de enige concurrent om de titel (PSV) de klad er danig in kwam en er zelfs thuis met 0-3 van RKC werd verloren. Toen werd de geest vaardig over Feyenoord, rook het de titel  en kwam de ploeg onder de bezielende leiding van klasbakken als John de Wolf en Henk Fraeser in een flow terecht. Die hield aan tot de laatste wedstrijd toen FC Groningen in het Oosterpark  stadion met 0-5 door antiheld Jozsef Kiprich, de blonde Socrates, de balvaardige Gaston Taument en Regi Blinker, voormalig Real Madrid speler Johnny Metgod, de onverzettelijke Ruudje Heus en het eerder genoemde koningskoppel De Wolf en Fraeser werd afgedroogd. Daarmee voorkwam Feyenoord dat het gulzige PSV in acht jaar tijd zeven keer de titel in de wacht kon slepen. Zes keer in zeven jaren was al dominant genoeg. De Eindhovenaren waren er kennelijk zo door aangeslagen dat zij zelfs de afsluitende wedstrijd in dat voor ons zo glorieus verlopen seizoen niet thuis van Volendam konden winnen (2-2).

Het verschil met toen was dat Ajax al eerder afhaakte voor de titel en ploegen als FC Twente, Vitesse en AZ geen titelkandidaten waren. Nu staan 4 clubs heel dicht bij elkaar die ook in competitieverband hier en daar elkaars paden nog kruisen. Ongekend spannend dus die Eredivisie, waarover in Nederland zelf ook vaak nogal neerbuigend wordt gedaan.
De doorgestroomde jeugd blijkt als collectief, maar ook individueel een geweldige lichting te zijn geworden. Spelers als Boetius, Vilhena, De Vrij, Bruno Martens Indi en Nelom tonen steeds nadrukkelijker hun grote voetbalcapaciteiten. De vraag is of er qua aanstormende jeugd nog meer voor ons in het vat zit. Dit weekend verloor Feyenoord A1 tot mijn onaangename verrassing thuis met 0-3 van PSV. Van de club nota bene die maar heel mondjesmaat talenten van de Herdgang laat doorstromen naar het eerste elftal. Het is nog steeds kopen van de klok slaat aan de Frederiklaan nummer 10, waarbij eerst de elektronische suikeroom en tegenwoordig de gemeente Eindhoven de flappentapper laat draaien. Vorig jaar leverde dat alleen de casinobeker op, maar die krijgt PSV de laatste jaren nogal eens cadeau dankzij een stelselmatig een onwaarschijnlijk gunstige loting.

Of het dit jaar voor ons geliefde Feyenoord eindelijk weer eens gaat lukken is een vraag die de traditionele top drie de komende maanden onderling gaat uitmaken. Na 12 mei weten we het antwoord.

ForLife en ForEver

Rood-wit-zwart

Feyenoord-hart

Deel op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp