Feest-calorieën

Foto: Voorgerechten in wording © Irene Damminga

Zo, de decembermaand is weer achter ons.
Een maand vol feest en calorieën zal ik maar zeggen. Ik doe daar op mijn manier ook aan mee en ook ik ben wat zwaarder dan ik zou willen.

Sinterklaas doet me wat dat betreft weinig. Al die suikerzoete spullen; ik ben er eigenlijk niet van.
Kerst en Nieuwjaar zijn wat moeilijker. Ik ben een enthousiaste hobbykok en sta graag in de keuken, zeker met die dagen. Alles wat er met Kerst en Nieuwjaar op tafel komt heb ik (als ik het voor de eerste keer mijn gasten voorschotel) al minimaal één keer eerder gemaakt om zelf te proeven hoe het smaakt.
Zo was dit jaar mijn carpaccio-amuse meermaals op herhaling, omdat er in het aanvankelijke recept rauwe eieren zaten en dat kan volgens mij niet meer. Ik heb nog onlangs iemand horen zeggen: “Het gebruik van rauwe eieren is als een soort Russisch roulette. Eén op de zoveel eieren is tegenwoordig besmet, dus je weet nooit of jouw gerecht wel of geen slachtoffers maakt.”
Nou, je begrijpt dat ik dat niet op mijn geweten wil hebben, dus mijn romige zelfgemaakte mosterdmayonaise uit het recept heb ik op een andere manier gemaakt. Gewone kant-en-klaar mayonaise (ik had het kunnen weten) maakte de amuse te zout, maar met crème fraîche, fijne mosterd, dille, honing en wat andere ingrediënten werd (uiteindelijk) op Kerst een mooi voorgerecht gepresenteerd dat alom lof oogstte. Ja, er waren nog andere amuses bij het voorgerecht, maar daar gaat het nu niet om. Het recept van mijn mosterdmayonaise is overigens wel bij mij verkrijgbaar.

Het voorgerecht is tevens voorbode van nog veel meer lekkers dat daarna komt. Ik hou daar met eten sinds een aantal jaren rekening mee en verwen mijn smaakpapillen rijkelijk, maar met mate. Ik word er steeds beter in om dat (na veel oefenen) inderdaad met mate te doen, zodat ik ook nog van het nagerecht met volle teugen kan genieten; heerlijk!

Ook bijhorende wijn of anderszins geschonken alcoholhoudend vocht is een fnuikende boosdoener voor wat betreft de hoeveelheid die je denkt op te kunnen.
Met veel drank aan tafel proef je het eten minder en denk je dat je nog eens zoveel op kan dan dat de maag groot is. De gevolgen hoef ik hier niet verder uit te leggen, toch?
Ja, het valt niet mee om van een feestmaal ook en feest voor jezelf van te maken en daar heeft de kok helaas geen invloed op.

Hoe ik dit allemaal weet? Ja, ik ben ook maar een gewoon mens die met scha en schande heeft moeten leren!

Wat ik nou uiteindelijk na jaren geleerd heb?

Tja, hoe zal ik het zeggen.
Volgens mij word je niet zozeer dik van de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar wel van de  dagen tussen Oud & Nieuw en Kerst.

 

© 2014 Marcel Vaandrager

Deel op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp