Een mooi stukje Rotterdam!

Er is mij gevraagd wat ik nu een mooi stukje Rotterdam vind. Dit is een vraag die normaal gesproken erg moeilijk is te beantwoorden want ieder deel heeft wel weer iets wat het mooi maakt.

Ondanks het gedoe in het Oude Westen is er toch geschiedenis. In Blijdorp is het dan weer het Vroesenpark en de Diergaarde. Dichter bij mij is het dan de Dordtselaan in de zomer met al het groen en in de winter als het heeft gesneeuwd. Enfin, ik kan doorgaan met voorbeelden te noemen en dan doe ik alles nog geen eer aan.

 MAAR! Er is een stukje Rotterdam dat voor mij erg speciaal is. Een stukje waar ik dagelijks was en rondliep voor mijn werk. Het is een stukje Rotterdam dat nog enigszins het Oud Rotterdam laat zien en tevens hoe mooi het kan zijn in welke tijd van het jaar dan ook.

 Ik neem u mee in een stukje geschreven rondleiding van de buurt Nieuwe Werk in het centrum tegen de Maas aan. Laten we beginnen vanaf het Vasteland, hoek Westzeedijk, hoek Scheepstimmermanslaan. (Link is naar Google Maps)

Natuurlijk kunnen wij dit lezen en met behulp van die link naar Google Maps het een en ander zien, uiteindelijk zou ik zeggen: Print het uit en ga zelf eens die kant op en loop het stukje eens. Geniet van wat ik maar in een paar woorden kan uitleggen.


We lopen de Scheepstimmermanslaan in aan de rechterzijde, niet op trottoir maar nog rechtser, daar beneden. Het voelt al oud aan, ondanks dat er toch flinke renovaties hebben plaatsgevonden aan het pand. Aan het einde van dit stuk komen we op de Van Vollenhovenstraat. We steken over en zien direct wel iets erg Rotterdams, het Westelijk Handelsterrein. Ga daar eens wat drinken of als er een festival of iets is, ga er eens naartoe.

We lopen verder de Van Vollenhovenstraat in, recht zoo die gaat menschen en kijkt om u heen! Wat een prachtige gebouwen eigenlijk, en het past ook best wel in dit stukje Rotterdam.

Aangekomen op het Westplein zien we links van ons een leuk haventje met daarin oude boten en schepen die wij strakjes terug gaan zien. Kijk eerst gewoon eens rond en neem het allemaal in je op. De gebouwen, het groen.

Ja, we lopen nu lekker richting de Parklaan en eenmaal aangekomen steken we over zodat we op het trottoir langs het grasveld lopen. Kijk eens om u heen en geniet van al die oudere gebouwen en de natuur. Neem ook dit op. Sluit de ogen en haal even diep adem. Het leuke is dat je nu in een andere tijd kan wanen.. Laten we er, op de auto’s na, 1960 van maken. Loop langzaam maar door, geniet van het uitzicht.

In het midden van het parkje zien we een ronde haag met daar in het midden een klein fonteintje en wat bankjes. Ga eens lekker even op dat bankje zitten en geniet gewoon even van de omgeving, luister naar het water. Als je klaar bent lopen we weer verder.

Eenmaal aan het einde aangekomen bevinden wij ons op de Kievitslaan en gaan we rechtdoor het park in. Net het Park ingelopen kijken we direct links over het water heen en zien we een erg leuk restaurant, Chalet Suisse. We lopen nog even rechtdoor totdat we zijn aangekomen op de parkeerplaats van De Harbor Club Rotterdam. Ooit zijn we allemaal rijk en kunnen wij daar eten, tot die tijd lopen wij rechtdoor en gaan het bruggetje over en dan rechtsaf.

Links van je zie je al een tuin met een oud gebouw. Laten we hierheen gaan. Dus we slaan linksaf op het moment dat het kan. Volgen gewoon het pad en waar zijn we aangekomen? Eerst zien we een oud gebouw uit het late 19e eeuw dat Het Koetshuis heet. Geniet er even van, neem het in je op. Dan lopen we een klein stukje verder en zeg ik: Welkom bij het Heerenhuys van Rotterdam uit de vroeg 19e eeuw. Loop eens door de tuin heen tot aan het water en draai je dan eens om. Wat een prachtig gezicht he? Geweldig!

Als we hier klaar zijn lopen we verder en aan het eind van de weg gaan we rechtsaf en lopen we door totdat we aan de linkerkant de grote vogelkooi zien en rechts een mooi stuk park met veel bloemen. Ik zou zeggen, zit even bij de kooi en loop eens om het stukje park heen. Haal daar ook eens even diep adem. Ondanks dat we vlakbij de Westzeedijk zijn, ruikt het hier toch lekker fris.

We gaan weer terug richting het Heerenhuys maar lopen nu rechtdoor. Mochten we willen, ga rechtsaf over de kleine paden totdat we op de Baden Powelllaan komen. Hier is een trapje naar een brug, dat over de Maastunnel ingang heen loopt, zodat we direct bij de Euromast zijn, wederom een stuk Typisch Rotterdam, onze trots!

Vooralsnog lopen we verder. En genieten gewoon nog even van het park. We lopen lekker over het pad langs het water en aan het eind gaan we linksaf en volgen het pad. Er is op een gegeven moment een pad naar rechts richting de Baden Powelllaan. Hier is een erg leuk restaurant genaamd Restaurant Parkheuvel. Het is er lekker vertoeven en je kan genieten van het uitzicht van het park of van de Maas over de Parkkade heen.

We lopen verder en zijn bijna het park uit. Natuurlijk kan je hier ook picknicken en de kinderen laten ravotten.

Eenmaal uit het park gaan we richting de Maas en lopen over het pad naast de keien van de Westerkade. Geniet eens van een stukje Rotterdam waar we allemaal trots op zijn. In de verte zien we al de Erasmusbrug, een stuk verder nog kunnen we een stukje Willemsbrug zien.

Aan het eind volgen we het pad en gaan de Veerhaven op. Weet je nog? Aan het eind van dit stukje kwamen we de Parklaan op. Mensen, geniet even van dit mooi stukje Rotterdam en zoals ongetwijfeld al het geval was, maak vooral foto’s!

Aan het eind gaan we rechtsaf en kunnen we nog even genieten op een bankje, daarna weer rechtsaf om op de Veerkade te komen.Loop zowel langs de haven alsmede het pleintje met in het midden een fontein. Kijk ook eens naar de gebouwen vanaf dat pleintje. Prachtig toch?

We lopen door de Willemskade op, ook hier weer langs de Maas. Ook hier kan men even op een bankje met tafel zitten en wat eten, genieten van het uitzicht. Maar kijk ook eens naar de gebouwen. Waar op het tweede stuk alles Nieuwbouw is, is dit toch even een mooi stukje oudbouw. Hier kan je ook de Spido nemen en genieten van Rotterdam vanaf het water.

Eenmaal aangekomen op het Willemsplein kan ik alleen nog maar aanraden om onder de brug door te lopen en daar lekker even op het terrasje zitten en wat te drinken.

Geniet van de dag en geniet van de Stad!

Deel op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp