Doet ie het of doet ie het niet?

 

Beste Feyenoord-vrienden,

 

Vandaag staat voor ons dierbare Feyenoord de laatste topper van dit seizoen op het programma. Tegen Vitesse uit Arnhem. De club die ogenschijnlijk moeiteloos won in Eindhoven, Amsterdam en Twente. Dan moet je wel wat in huis hebben. Dat heeft Vitesse deze competitiejaargang dan ook. En de Arnhemse club heeft hem niet alleen in huis, hij houdt ook overal huis en overvleugelt als topscorer van de Eredivisie zelfs met gemak onze Italiaanse revelatie van dit seizoen.  De naam is Wilfried Bony. Hij versloeg bijna in z’n eentje de belangrijkste titelpretendenten in hun eigen veilig geachte vestingen. Hij deed ook Feyenoord de das om, weliswaar in het Gelredome en geheel tegen het wedstrijdbeeld in, maar hij zette ons in de laatste minuut niettemin een hak(bal). De vraag is of hij er vanmiddag bij zal zijn. Maar dan niet op de bank of de tribune, doch binnen de krijtlijnen van de Heilige maar gedateerde Kuip. Wordt hier een spelletje gespeeld door een onoverbrugbare blessure voor te wenden of is het een niet geveinsde realiteit? Bony is veruit de belangrijkste giftand van het Oost-Europese handelshuis aan de Veluwezoom. Nou ja, Veluwezoom, geografisch het stadion ligt in
Arnhem-Zuid, dus in het rivierengebied, derhalve niet tegen stuwwallen van de Veluwe maar in de Betuwe. Dat echter terzijde.

Of Bony mee zal doen of niet scheelt geen slok op een borrel, maar nagenoeg  de hele inhoud van de sterk alcoholische versnapering. Vitesse IS Bony en Bony is Vitesse. Zonder Wilfried Bony was Vitesse het bijna voorbije seizoen aanmerkelijk lager gerankt geweest, maar als hij niet aan de Afrika Cup had mee gedaan was Vitesse zeer waarschijnlijk voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal landskampioen geworden. Dus als ie in de late namiddag niet mee doet wordt het een uitgemaakte zaak wie er met de winst vandoor gaat? Nou, dat nu ook weer niet. Want Feyenoord is al een aantal wedstrijden niet meer in goede doen. Als je ten onrechte en dus met alle geluk van de wereld met een miezerige 1-0 thuis van VVV Venlo wint, als je uit volstrekt kansloos met 2-0 verliest van een toch niet al te indrukwekkend Heerenveen, als je niet verder komt dan een uiterst teleurstellende remise in de Langstraat tegen de Rooms-Katholieke Combinatie, dan ben je toch niet goed meer bezig. Dan zijn de Schwung, de  overtuiging en de fut eruit! Na de winterstop heeft Feyenoord het nog veel meer dan in het afgelopen najaar laten liggen op weg naar een mogelijke en zeer lang verbeide vijftiende titel.

Als je nagaat welke punten de concurrentie allemaal heeft laten liggen kun je jezelf toch best wel veel verwijten dat je 4 wedstrijden voor het einde van de huidige competitie al weer vrijwel kansloos bent geworden voor de meest begeerde schaal van voetbalminnend Nederland.  Maar dan moet je natuurlijk niet verliezen van een clubje als PEC Zwolle, te meer daar je vooraf was gewaarschuwd  door de uitschieter van de Zwolse blauwvingers aan de Mathildelaan in Eindhoven, direct  bij de aanvang van de tweede competitiehelft (1-3). Feyenoord is wel vaker kampioen geworden, niet altijd omdat het over het beste team beschikte, maar omdat de betere concurrentie het toch liet liggen. Het seizoen 1992-1993 is daarvan het meest aansprekende voorbeeld geweest. In het slot van  die jaargang liet het PSV van Romario plotseling een groot aantal punten liggen. Verloor bijvoorbeeld thuis met 0-3 van RKC en speelde gelijk in en tegen Dordrecht. Ook Ajax, dat in De Kuip met 0-3 en in Mokum met 5-2 Feyenoord aan de zegekar bond en voor de beker  in De Kuip zelfs met 0-5 liet zich bijvoorbeeld zo maar met 1-0 verrassen in Tilburg. Zo’n mooi seizoen had het nu ook kunnen worden, maar men miste de ruggengraat, de vastberadenheid en de verbetenheid van ECHTE mannen als John de Wolf en Henk Fraeser (= technische spelling). Er werd dit seizoen tegen dreumesen gelabbekakt en dan heb je ook geen enkel recht op de titel. Zelfs die tweede plaats zal na eventuele winst op Vitesse toch nog heel moeilijk gaan worden, nu PSV gisteravond betrekkelijk gemakkelijk Alcmaria Vitrix kon juichen tegen de mannen van GertJan Verbeek. Want nu hoeven de gesubsidieerde Zwartrokken uit de voormalige Lichtstad nog maar 1 echt lastige klip te omzeilen (in en tegen Twente) om alsnog in aanmerking te komen voor de voorrondes van de Champions League. Feyenoord had allang afstand kunnen nemen van de Eindhovenaren, hoewel dat andersom ook zeker het geval is. Maar PSV is in het eerste decennium van deze eeuw maar liefst zeven keer kampioen geweest en wij teren nog altijd op dat laatste kampioensjaar met ome Leo toen we ergens in april 1999 al naar de Goalsingel konden optrekken.

Ondanks alle teleurstellingen van dit seizoen blijft Feyenoord-Vitesse anno 2013 echter een wedstrijd om reikhalzend naar uit te kijken. En de prangende vraag daarbij luidt dus: ‘Doet ie het of doet ie het niet?’ Doet ie mee en zo ja, doet ie ons dan wederom de das om??

Ongeveer kwart over zes vanavond zullen we het beide weten.

ForLife en ForEver

Rood-wit-zwart

Feyenoord-hart

 

Deel op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp