Melief Bender

DE BALLENTEST 2019
Melief Bender, Oude Binnenweg 134, Rotterdam.


Brigadier Pot en hoofdagent Hor van de Ballenpolitie Regio 010 hebben hun eerste ballentest uitgevoerd bij Café Melief Bender aan de Nieuwe Binnenweg 134, met 143 jaar het oudste café van Rotterdam. Hoewel hun bezoek doorspekt is met Rotterdamse humor, is de test zelf héél serieus en wordt deze uitgevoerd via een strak protocol.

Alle onderdelen worden becijfert van 1 t/m 5 m.u.v. de categorie ‘smaak’ : 1 t/m 10. Het eindcijfer dient vergezeld te worden van een waardeoordeel bijv: ‘Baggerbal’ of ‘Superbal’. De cijfers van beide proevers worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 2 en vormen het totaal aantal punten. De test van de gehaktbal/bitterbal/nasibal vindt plaats binnen het gebied 010. Over de uitslag kan worden gecommuniceerd maar heeft geen enkel nut. Hier volgt hun Proces verBAL.

Welke criteria hanteren brigadier Pot en hoofdagent Hor?

BESTELLEN – SERVEREN: De tijd tussen het opnemen van de bestelling en uitserveren van de bal was 9 minuten hetgeen best snel is gezien de drukte op het gezellige terras. Goed voor 4,2 punten.

UITSTRALING ZAAK:
Melief Bender is een authentieke Rotterdamse kroeg met gezellig terras aan drukke voetgangersstraat en heeft alles een oude bruine kroeg moet hebben; sfeer, gelach op het terras, wildvreemden die je aanspreken. Kent het Rotterdamser? ( 4 pnt )

BEDIENING:
Beleefd en humoristische bediening met een Syrische kok. Er is aandacht voor de klanten in de zaak en op het terras zonder dat men opdringerig wordt. ( 4,2 pnt )

AANKLEDING:
De gehaktbal werd geserveerd op een plankje met de bal in een gezellig pannetje vol smeuïge jus en kneuterig gezellig bont servetje dat echter aan je brood blijft plakken. Minpunt: Geen garnering.
De patat werd geserveerd in een mini frituur bakje. (3,5pnt)

STRUCTUUR & AFMETING VAN DE BAL:
Beslist geen droge bal met een lekker bruin korstje. Leek verdacht veel op een echte gehaktbal en geen fabrieksbal, bestaande uit – naar zeggen – half om gehakt . Afmeting: 9x7x5 cm (4 pnt)

MOSTERD, ZOETZUUR en/of JUS ER ONGEVRAAGD BIJ?
Wij bestelde ‘een balletje brood en balletje patat’ en kregen er ongevraagd pittige Franse mosterd en mayo bij, elk apart in een bakje. Echter geen zoetzuur (4,2 pnt)

SMAAK:
Hierover valt te twisten en dat doen Pot & Hor dan ook ! Hor: “Joop: Prima bal, goede smaak, niet te zout. Lekker vers brood!’ (8,5 pnt). Pot: ‘De bal was echt lekker. Het werd me alleen niet duidelijk of de kok ze zelfde draaide of werden ingekocht. ( 8,5 pnt )
Gemiddeld: 8.5 pnt

PRIJS:
€ 6,75 met brood (Joop)
€ 8,75 met frites (Roel)

EINDOORDEEL: GOED TE DOEN, PRIMA BAL ! 32.6 PNT.
Joop: Een echte Ballentent in de positieve zin van het woord. Hier kan je een prima balletje eten.
Roel: Lekkere bal. Gezellig. En het terras op zich is al een aanrader, met mensen die komen aanwaaien gemend met mensen die bij het interieur horen. Doen!

 

Rotterdam Toen

Rotterdam toen

We kijken terug op het dagelijkse leven in de jaren 60, 70 en 80. Discussies en blogs over het uitgaansleven, verwijzingen naar
verdwenen cafés Restaurants en Eetgelegenheden.

De romantiek van het uitgaan in een winderig Rotterdam, waar je een kwartier moet lopen om vanaf het Stadhuisplein naar de Witte de Withstraat te gaan. Maar ook het gevoel van de haven. De boten de Parkkade, Maastunnel en de Spido.

De vakantie werd gevierd in Jeugdland of in de Plompert en daar verlangen we nog stilletjes naar!

De column van Rein.

Rein Wolters (1946) is een Rotterdams journalist. Hij werkte vanaf 1959 voor het Vrije Volk en vertrok in 1991 naar het Rotterdams Dagblad. Wolters is auteur van 38 historisch getinte boeken over Rotterdam, die hij zelf schreef of aan meewerkte. In 2007 verscheen van zijn hand “Onverbloemd”, de autobiografie van Annie de Reuver. Speciaal voor EchWelRotterdams geeft Rein zijn kijk op Rotterdam.

Mijn kampioenschappen met Feyenoord

Beste Feyenoordvrienden,

Er zijn oudere Feyenoord-supporters welke de “dubbel” (titel + beker) van 1984 hebben meegemaakt en die prijzen dan niet meetellen bij de palmares van onze dierbare club. De reden was de komst van Johan Cruijff naar Feyenoord. Ik ben het daar niet mee eens. Want er zijn relatief veel spelers geweest die in de loop der tijden overstapten van Ajax naar Feyenoord en andersom. Om te beginnen natuurlijk Eddy PG, maar wat te denken van Wim Jansen, die een belangrijke bijdrage leverde aan de kampioenschappen van Ajax in 1982 en 1983. Daar heeft nooit iemand het over. Wim werd ervoor “gestraft” meet een ijsbal in zijn gezicht, gegooid door een geflipte onverlaat en waardoor hij die middag niet in staat was mee te spelen met Ajax tegen de club van zijn jeugd en zijn grootste triomfen. Maar los van Cruijff en Jansen: we hebben met Ajacied Henk Groot de titel in 1965 binnen gehaald en in 1993 werden we kampioen met Arnold Scholten (“de blonde Socrates”) die vanuit FC Den Bosch eerst naar Ajax ging, daarna naar Feyenoord en toen weer naar Ajax. En zullen we Ajax dan de titels maar weer afpakken die zij wonnen met Ruud Geels in hun gelederen? Johan Cruijff had in de zomer van 1983 een principieel probleem met de toenmalige voorzitter van Ajax, die het contract met de Oude Meester niet meer wilde verlengen, ondanks twee titels in successie.

Toen stapte de 36-jarige Cruijff over naar Feyenoord, dat niet alleen een aanstormende wereldster als Ruud Gullit had rondlopen waarmee het de titel in 1983 op een haar na had gemist. En er liep nog veel meer kwaliteit rond in De Kuip (Michel van de Korput, Peter Houtman, Bennie Wijnstekers om maar wat te noemen). Feyenoord gaf de beste Nederlandse voetballer aller tijden een schitterend podium voor diens ultieme wraak op Ajax-voorzitter Harmsen en daarmee bewezen Cruijff en Feyenoord elkaar een onvergetelijke, wederzijdse en historische dienst. De komst van Johan naar Feyenoord “triggerde” mij juist enorm. Ik was zeer benieuwd of de man met dezelfde initialen als Jezus Christus ook bij Feyenoord op doorslaggevende wijze uit de verf zou komen en dat gebeurde op overtuigende wijze. Hij gaf net het laatste zetje aan een Nederlands topteam, dat het jaar tevoren als kampioen van de topwedstrijden toch nog de boot had gemist. De enige echte misser was dat dubbel succesrijke seizoen die dramatische 8-2 nederlaag tegen de aartsrivaal in Amsterdam, maar de wraak zou honingzoet zijn.

In competitieverband werd het op 26 februari in De Kuip 4-1 (Johan scoorde het tweede doelpunt en sprong toen van pure vreugde een meter de lucht in, bijna 37 jaar oud) en in de beker werd het in Amsterdam 2-2 en in Rotterdam 2-1. Einde oefening voor de Mokummers en Feyenoord zou uiteindelijk de dubbel pakken door in de finale een weerbarstig Fortuna Sittard met 1-0 te verslaan. Kampioen werd Feyenoord in Tilburg (0-5). Een week later was de laatste wedstrijd van Johan Cruijff in het mooie Feyenoord-shirt. Tijdens mijn afscheidsreceptie in 2012 waarbij ik mijn professionele loopbaan afsloot na ruim 47 arbeidsjaren ontving ik van mijn toenmalige leidinggevende een prachtige zwart-wit foto waarop Johan voor de laatste maal zijn voetbalschoenen aan het uittrekken is in de kleedkamer van de slotwedstrijd tegen PEC. Zwolle op 13 mei 1984.

Het had 10 jaar geduurd sinds 1974 dat Feyenoord weer eens kampioen werd.
Zowel in 1974 als tien jaar later was het wel een dubbel. Eerst samen met de UEFA-Cup en in 1984 met de dennenappel: de KNVB-beker die ook nog een tijdje Amstel-Cup werd genoemd. De keer daarop duurde het 1 jaar korter eer we weer op de Goalsingel konden juichen, al werd dat feestje helaas wel voor een deel bedorven als gevolg van hooliganisme. Een ernstige verstoring van de openbare orde. Feyenoord werd toen tamelijk onverwachts kampioen, al opende het wel net als in het afgelopen kampioensseizoen met een verbluffende uitzege met 0-5. Toentertijd was FC Twente het slachtoffer. Toch leek het er lange tijd op dat PSV voor de zoveelste keer kampioen zou worden (toen al zes keer in zeven jaar tijd),maar op het laatst gingen de Zwartrokken veel punten verspelen.

Zo werd thuis van RKC Waalwijk met 0-3 verloren en liet het ook punten liggen in een gedeeltelijke inhaalwedstrijd tegen FC Dordrecht. En er was natuurlijk die zeperd in Arnhem tegen Vitesse, waardoor Feyenoord ineens op voorsprong kwam op weg naar het dertiende kampioenschap. Het was het seizoen van John de Wolf, de Rambo van Feyenoord, en van Henk Fraser, meedogenloze verdediger maar ook met een opmerkelijk sierlijke looptechniek. Henk had zich eerder in 1991 onsterfelijk gemaakt als matchwinnaar tegen PSV in Eindhoven voor de beker (0-1), kort nadat Feyenoord daar nog in competitieverband met 6-0 was verpletterd, waarna er een doeltreffende trainerswissel had plaats gevonden. De jaren 1991-195 vormden sowieso een bijzondere episode uit de clubgeschiedenis, omdat Feyenoord toen 5 jaar achter elkaar een prijs won en in totaal 6: vier bekers, een supercup en een landstitel (in 1993 dus).

Na dat succes zou het voor modernere Feyenoord-begrippen “slechts” zes jaar duren eer weer een kampioenschap kon worden gevierd. Dit keer werd Feyenoord vroegtijdig kampioen en met een straatlengte voorsprong op de achtervolgers. Feyenoord won twee keer van PSV, in Eindhoven met 1-2 en in Rotterdam met 3-1. Tegen Ajax bleef het thuis op 1-1 steken na een verbeten gelijkmaker van Kees van Wonderen, een speler waarvan Feyenoord veel plezier zou hebben. Bert Konterman was toen zijn kompaan in het hart van de verdediging. Een andere belangrijke speler, enigszins vergelijkbaar met Dirk Kuijt qua opzwepend EN scorend vermogen was Peter van Vossen. De enige dissonant was wederom een dramanederlaag in Amsterdam (6-0), al was Feyenoord de week daarvoor (op 25 april 1999) wel kampioen geworden door in de Kuip tegen NAC met 2-2 gelijk te spelen en de enige theoretische concurrent voor de titel

(Vitesse) in Nijmegen met 3-1 onderuit ging tegen aartsrivaal NEC. Bij Feyenoord was dat jaar de aanvalsleider Julio Ricardo Cruz.
Ja en daarna werd het dus een hele lange zit tot het afgelopen seizoen, eer Feyenoord eindelijk zijn vijftiende titel pakte sinds de oprichting in 1908. Tussendoor werd wel de UEFA-Cup (2002) en twee keer de beker (2008 en 2016) gewonnen, maar voor het overige was het natuurlijk een vreselijke kaalslag met veel mislukte seizoenen. Het hoogst haalbare was twee keer de tweede plaats en 1 keer een gedeelde tweede plaats met een minder doelsaldo (feitelijk derde dus). Veel te weinig voor een grote club als Feyenoord waar volgens toenmalig technisch directeur Peter Bosz jarenlang geen topsportklimaat heerste en ook financieel gezien door een enorm diep dal moest worden gedwaald en gedoold. Hopelijk kan Feyenoord het niveau nu wel vasthouden en valt het niet weer ver terug zoals in het verleden al te vaak gebeurde. Jammer dat Ronald Koeman nu opnieuw zijn vizier heeft gericht op een belangrijke Feyenoorder (Jorgensen) waar hij dat eerder ook al deed ten aanzien van Clasie en Pelle.

Er schijnt nu al 20 miljoen te worden geboden dus onze Deense centrumspits is daarmee wel gezien voor ons. En zoals ik al eerdere opmerkte, Feyenoord werd alleen in 1962 in successie landskampioen en heeft dat kunststukje dus nooit meer kunnen herhalen, waar PSV maar liefst twee keer en Ajax 1 keer vier keer achter elkaar de titel pakte. Maar goed, de transfer carrousel draait nog lang en er kan dus van alles gebeuren. Hoe dan ook, Feyenoord moet ieder jaar weer serieus gaan meestrijden om de titel en dus niet alleen in theorie. Voor zover u nog met vakantie gaat wens ik u een mooie tijd toe en als u al geweest bent of gewoon thuis blijft evenzeer!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart

Feyenoord-hart

Pubers aangeboden / t.e.a.b.

Mijn vriendin en ik worden de laatste tijd een beetje wanhopig (understatement of the year) van onze pubers.
Aangezien wij het geduld niet meer kunnen opbrengen voor ‘tijd, ervaring en verering’ bedacht ik mij dat onderstaande advertentie op Marktplaats een uitstekend idee is. Toch?

Te koop aangeboden / t.e.a.b:

“Twee prachtige kinderen (jongen en meisje) op de vooravond van hun transitie van kind naar leergierige middelbare schoolleerling. Ze zijn keurig opgevoed, altijd vriendelijk, nooit chagrijnig, ruimen alles op zonder te klagen. Ze zijn uiteraard zindelijk en laten de badkamer t.a.t. spik en span achter. Ze hebben enorm veel respect voor ouderlijk gezag en spreken vrijwel nooit tegen. Als ze al tegenspreken dan is dat natuurlijk volkomen terecht.
We vinden het ontzettend spijtig dat we afstand van ze moeten doen maar de katten zijn helaas allergisch voor ze.
Het liefst willen we dat ze samen in een goed gezin terechtkomen maar indien apart gewenst, is dat ook geen enkel probleem want ze passen zich heel goed en snel aan.

Ze worden afgeleverd inclusief alle toebehoren dus u hoeft er verder niets voor aan te schaffen. Helaas geldt de ‘niet goed geld terug garantie’ niet maar ze mogen op hun 21e weer geretourneerd worden.”
Ik denk dat we die advertentie niet eens hoeven te verlengen want zeg nou zelf… wie wil die bloedjes van kinderen nou niet gelijk adopteren? Mijn vriendin denkt trouwens dat we hiervoor opgepakt kunnen worden maar ik denk dat het wel meevalt.

Auteur: Vanessa Bräutigam – Juf Nes – www.jufnes.nu

juf ness juf ness 2

Rotterdam versus Amsterdam

Voordat je denkt dat hier negatief over 020 geschreven wordt: lees ff door, het ligt iets genuanceerder.

Want kijk, als Rotterdammer ben ik trots op m’n stad maar waarom zou een bewoner uit een provinciestad, laten we Amsterdam nemen, dat anders ervaren in zijn stad?
Historisch gezien is er veel voor de Rotterdamse trots te zeggen, een historisch stadscentrum, dat ons is ontnomen door oorlogsdingen, dat in Rotterdam een wederopbouw heeft plaatsgevonden waar we nu nog veel plezier aan beleven, dat geeft een trots gevoel.
Het is lange tijd wèl zo geweest dat er meer geld voor o.a. cultuur naar Amsterdam ging en ‘de wereld draait door’ mondjesmaat aandacht geeft aan onze stad en misschien is het nog wel zo dat ze dat meer nodig lijken te hebben dan ‘wij’ het ooit nodig hadden

Maar ik kijk niet wat ´zij´ hebben.
Uitgaan van eigen kracht vind ik wel een ding.
Opvallend aan Amsterdammers is,ze wonen meestal niet meer in die stad die is overgenomen door toeristen en bakfietsers koeriers al die dingen
En ook hier wonen Rotterdammers in Barendrecht of Bergschenhoek of Capelle of Schiedam maar in Rotterdam is het tóch op een ander level de huizen lijken betaalbaarder de mensen op straat zijn stadsbewoners en je leert vanzelf om van deze stad te houden
Kijk naar de moderne architectuur en die van de oude buurten  de monumenten die ons doen herinneren aan moeilijke tijden en die we never nooit vergeten en de gerse café’s
Horeca op hoog niveau
Concertzalen, groot, klein

Ik kan me geen stad voorstellen waar ik liever zou willen wonen dan in Rotterdam

Kampioen

Zondag 14 mei. Vrij houden staat er in mijn agenda. Zondag 14 mei is het Moederdag. Dat is jammer voor moeder, want zondag 14 mei is de dag waarvan ik later tegen mijn kleinkinderen wil kunnen zeggen: “Opa was erbij.”

We hadden al weken naar deze dag uitgekeken. Oma kreeg nog wel een aangebrand croissantje, maar daar bleef het die dag ook bij. Opa had slecht geslapen. Hij was zenuwachtig. Om twee uur ging de radio aan. Radio Rijnmond. Jullie vader was naar zijn vrienden gegaan om daar naar de televisie te kijken. Zij wilden wel betalen voor de live wedstrijden. Ze begonnen allemaal tegelijk, om half drie. De spanning was bijna ondraaglijk. Zou het nu dan toch gaan gebeuren? In Tilburg scoorde Willem II als eerste, maar die Amsterdammers liepen er daarna met twee vingers in de neus overheen. In Rotterdam wilde het maar niet lukken. Er moest gewonnen worden. Vijf minuten voor tijd was het dan toch zover. En ja, het was ook nog de oude Dirk. Hij scoorde. Opa juichte zijn keel schor. Toen het even later afgelopen was,  sprong hij meteen op zijn fiets. Onderweg pikte hij jullie papa op. De treinen waren stampend vol en dus fietsten we het hele stuk. Onderweg passeerden wij het Kasteel. Zo heette het stadionnetje van Sparta. Het arme Sparta had nog wel gewonnen van Ado, maar het mocht niet baten. De nacompetitie werd Sparta fataal. Weer Excelsior! Maar dat wisten we toen nog niet. Het interesseerden ons ook niet. We waren op weg naar de Coolsingel. Het was druk, heel erg druk. We dronken cola, want bier mocht niet van de burgermeester. Op de grote schermen zagen  we hoe de bus tergend langzaam door de stad reed en uiteindelijk pas om acht uur ’s avonds aankwam bij het stadhuis. Grote meneren stonden te huilen. Niet omdat ze verdrietig waren, maar omdat ze zo blij waren. Blij omdat hun club nu eindelijk kampioen geworden was. Opa stond helemaal achteraan en moest op zijn tenen staan om iets te kunnen zien, maar dat gaf niets. Opa was erbij. En toen Dirk op het bordes kwam en de microfoon pakte biggelde er ook bij hem een traantje over zijn wang. Jullie papa gaf mij een stomp en we lachten. Feyenoord was kampioen.

De smaak van Willem H. van Wijk

Hoe heet je, wanneer ben je geboren en wat doe je als beroep?
Willem H. van Wijk, 29-07-1963. Ik ben sales- en marketing consultant”

Wat is er ech wel Rotterdams aan jou?
“M’n uitspraak, m’n liefde voor de stad.”

Wat is het verschil tussen een Rotterdammer en de rest van de mensheid?
“Rotterdammers lopen niet te zeiken, die doen het gewoon. Veel steden zijn mooi, maar ik ben hier geboren, heb hier gewerkt en als ik dood ben wil ik hier begraven worden. Een Rotterdammer doet het gewoon. Kameraadschap. Niets anders dan liefde.”

Wat is de mooiste plek van Rotterdam?
“Het beeld van Zadkine. Ik heb er een tattoo van op mijn been Als ik ben wezen stappen ga ik daarheen op de scooter. Dat is mijn moment van rust. Daarnaast de Brienenoordbrug. Mooier dan de Erasmusbrug, die is leuker voor de toeristen.”

Wat is het lelijkst aan Rotterdam?
“De Markthal. Iedereen vindt het geweldig, maar het is niet echt mijn locatie. Ben er een paar keer geweest en vond het niks.” 

Waar neem jij je gasten naar mee in Rotterdam?
“Melief Bender, de oudste kroeg van Rotterdam of naar Het Halve Maatje aan de Kleiweg”

Waar ken je in Rotterdam echt lekker eten?
“Bij mij thuis! Mijn vrouw kan heel goed koken. En natuurlijk Bram Ladage!”

Wat is je favoriete winkel?
“Eyeclusive. Daar vindt je voornamelijk brillen, mode en kunst. Ik vind de eigenaar bijzonder en inspirerend vent.”

Als jij iets mocht overnemen in Rotterdam, wat zou dat zijn?
“Ik zou graag iets doen in de politiek om de stad wat gerser te maken!” 


Kijk je wel eens op het internet naar Rotterdamse sites, of volg je Rotterdamse pagina’s op social media?
“Kommieuitrotterdam, Openrotterdam, Gersmagazine, Echwelrotterdams, ik volg ook veel nieuws door Twitter en andere social media.”


Heb je een ( Rotterdams)  boekentip?
“Alex boogers is echt een schrijver naar mijn hart. De tijger en de kolibrie is mijn favoriete boek.”

Je bent 1 dag burgemeester van Rotterdam, wat zou je als eerste aanpakken?
“Onze burgemeester doet het al super goed. Ik heb niet de arrogantie om te denken dat ik het beter zou kunnen. Toen hij net begon moet ik zeggen dat ik mijn twijfels bij hem had, maar hij heeft bewezen dat hij een ideale burgemeester is en een echte Rotterdammer!”

Oude schuit

Soms, heel soms heb je zo’n moment.

Je voelt je eenzaam in de veel te grote stad met veel te smalle straatjes, waar je de geur van hasjiesj niet meer uit je neus krijgt. Je staat voor lul voor het rode licht. Iedereen loopt gewoon door. Bij groen word je van de sokken gereden door luid bellende fietsers. Een beetje normaal doorlopen lukt niet. Overal rolkoffers en feestneuzen. Engels is de voertaal. Heimwee. Dat is het woord. Je loopt in Amsterdam

En dan ineens is daar dat moment. Niemand ziet het, maar jij wel. Je gelooft je ogen niet. De zon begint spontaan te schijnen en niemand heeft het in de gaten. Je kijkt nog eens goed. Het staat er echt. Een serene rust neemt bezit van je geest. De stress is op slag verdwenen. Dit is wat je nodig had. Het is geschroefd op de kajuit van een oude schuit in de Amsterdamse gracht. Er is gewerkt op die schuit. Hij is rauw en aftands. Het maakt niet uit. Het past. In deze stinkende poel des verderfs voelt het toch als thuiskomen. Waarom het bordje op die boot is geschroefd, is je totaal onduidelijk, maar het zit er en dat is het belangrijkste.

Voordat ik verder loop, lees ik het nog één keer hardop: ROTTERDAM SCHIEDAM VLAARDINGEN.

oude-schuit

De Smaak van Rinus Koorn

Wie ben je en waar ben je te vinden?
Rinus Koorn Marinus Jacobus Willem Koorn ( lekker Rotterdams ) Eigenaar Koorn en Co

Kom je uit Rotterdam?
Geboren op het Noordereiland. Mijn moeder had daar cafe Chez Nel

Wat is er ech wel Rotterdams aan jou?
Mijn taal. En mijn uiterlijk. Laats vroeg ik op staat, “Ik moet een echte Rotterdammer fotograferen, mag ik een foto van u maken?” Ik was echt trots.

Wat is het verschil tussen een Rotterdammer en de rest van de mensheid?
Wij zijn eerlijker en harder.

Wat is de mooiste plek van Rotterdam?
De mensen zelf. Als ik door de stad loop en ik zie mensen op hun fiets naar hun werk gaan, dan krijg ik kippenvel. Mooie arbeidersstad.

Waar neem jij je gasten naar mee in Rotterdam?
De Kuip.

Waar kan je in Rotterdam echt lekker eten?
Koriander aan de Kromme Zandweg. Is pas weer verbouwd.

Waar koop jij je kleding?
Bij de Dandy Store op Groene Hilledijk. Ik moet eigenlijk wat meer pakken dragen, ik loop altijd in een shirtje van de zaak.

Wat is je favoriete winkel?
De Plaatboef. Eigenlijk koop ik daar lp’s. Laatst van Faith no more, een opnieuw uitgebrachte collectie op gekleurd vinyl. Prachtig!

Als jij iets mocht overnemen in Rotterdam, wat zou dat zijn?
Demon records op de nieuwe Binnenweg. De hele dag een beetje plaatjes draaien en stoffige lp’s schoonmaken.

Kijk je wel eens op het internet naar Rotterdamse sites?
Ja ik koop mijn cadeaus op www.rotterdam-box.nl. Hebben ze leuke dingen.

Heb je een ( Rotterdams) boekentip?
Het boek over Bep van Klaveren van Deelder. Prachtig, die taal…. Hij was op mijn huwelijk.

Kunnen we je nog ergens volgen?
Ja op facebook en www.koorn-co.nl

rinus-2

De Smaak van Martin Determan

Wie ben je en wat doe je?
Martin Determan, directeur bij Vorm en Decor

Kom je uit Rotterdam?
Nieuwe Binnenweg, boven Siebel geboren en jaren gewoond.

Wat is er ech wel Rotterdams aan jou?
Het gevoel. Als ik van vakantie terug kom, moet ik over de Brieenoordbrug. Dan zie ik die Skyline en dan ben ik thuis.

Wat is het verschil tussen een Rotterdammer en de rest van de mensheid?
Recht door zee. Eerst doen en dan ouwehoeren. De rest van de mensheid gaat eerst ouwehoeren en dan misschien iets doen.

Wat is de mooiste plek van Rotterdam?
Centraal Station, echt te gek. Heb je 10 jaar voor in de rommel gezeten, maar dan heb je ook wat. Als je het station uitloopt en dan omdraaien WAUW….een icoon. Wat ook heel mooi is verborgen plekken zoals Koningin Emmaplein. Zo mooi.

Waar neem jij je gasten naar mee in Rotterdam?
Witte de Withstraat, altijd goed, altijd leuk. En nu de Markthal, goeie sfeer. Heeft allure.

Waar kan je in Rotterdam echt lekker eten?
Elke vrijdag haal wat bij de Surinamer op de Schiedamseweg; Tai Wah. En natuurlijk is het altijd lekker bij Herma de Blijker en het nieuwe Bilderberghotel. Oh ja en niet te vergten Antichic ( Soetersteeg ). Ik ben Bourgondiër.

Wat is je favoriete winkel?
Kookpunt op het Noordplein. Te gek, leuk, kom ik graag. Maar lekker lopen tussen de winkels op de Binneweg of Witte With is ook leuk.

Als jij iets mocht overnemen in Rotterdam, wat zou dat zijn?
Het cultuurbeleid. Men doet alle moeite om om de tour de france binnen te krijgen, maar de bestaan de feesten worden minder. Dance Parade en Zomercarnaval, dan moet blijven. En laat jonge Rotterdamse theatermakers meer maken voor het volk.

Kijk je wel eens op het internet naar Rotterdamse sites?
Ik heb pas 010veiling.nl ontdekt. Ga ik weer lekker eten voor een fijne prijs.

Heb je een ( Rotterdams) boekentip?
Nee, ik krijg wel graag nieuwe Rotterdamse fotoboeken.

Kunnen we je nog ergens volgen?
Facebook vorm.en.decor, Twitter Vorm & Decor en vorm-decor.nl Je bent 1 dag Burgermeerster van Rotterdam, wat zou je als eerste aanpakken?

martin-1